Forum Wing Chun
09 Wrzesień 2010, 06:59:59 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Nie dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Witamy na Forum Wing Chun: forum dyskusyjnym dla osób uprawiających Wing Chun (詠春, Ving Tsun, Wing Tsun, Weng Chun, Yong Chun, Wing Tzun, Wing Tjun, Vinh Xuan etc.) oraz dla wszystkich zainteresowanych tym systemem kung fu. Celem forum jest jednoczenie osób ze wszystkich linii przekazu i umożliwienie wymiany informacji o tej chińskiej sztuce walki w przyjaznej i apolitycznej atmosferze.

Forum Portal Kalendarz Regulamin Szukaj Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Wing Chun - Weng Chun czyli wyjasnienie znakow i pisowni stylu.  (Przeczytany 962 razy)
VingDragon

Oświecony

Podziękowania
-dane: 46
-otrzymane: 31

« : 04 Lipiec 2009, 00:02:08 »

Pelna i prawidlowa nazwa systemu jaka byla uzywana od poczatku brzmi:

少   林   永   春   拳
Siu  Lam Weng Chun Kuen lub Shaolin Wing Chun Kuen.

Charakterystyczne chinskie znaki ktore o tym mowia to 少林永春拳  gdzie dominujaca role odgrywa znak "Weng" czyli "Wiecznie", "Na Zawsze".

W wolnym tlumaczeniu mozna to przetlumaczyc jako "Sztuka Wiecznej Wiosny z Shaolin" (powszechnie uzywa sie rowniez skroconej nazwy 永春). Do zapisywania w alfabecie lacinskim uzywa sie liter Weng i/lub czasem Wing (z kantonskiego) 

Zapis fonetyczny znakow chinskich zostal prawidlowo uzyty przez angielsko-jezycznych tlumaczy, ktorzy uzyli wlasciwego zapisu slowa czyli "Wing" (uing). Angielski zapis slowa Weng jest rowniez prawidlowy poniewaz litere 'e' wymawia sie jako 'i' i nie ma tu zadnych wyjatkow.

W Europie jednak nazwa Weng zostala wprowadzona blednie jako Weng (czyt doslownie weng lub veng) i celowo dla odroznienia sie od istniejacych juz szkol z przekazu Ip Man'a.

Charakterystyka, ktora odroznia pochodzenie tych szkol jest widoczna w pisowni chinskiej oraz w tradycjach stylu.

Ip Man dla okreslenia swojej szkoly i stylu uzyl pisowni 詠春拳 i ta pisownia jest znana glownie w Hong Kongu. W dialekcie mandarynskim brzmi Yong Chun Chuan.
VingDragon

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #1 : 14 Czerwiec 2010, 22:04:44 »

czy wiecie, ze wiekszosc technik i zasad walki ukrytych jest we wszystkich formach stylu Siu Lam Weng Chun.

Uczniowie ucza sie ich tych form, moga powielac i dzieki nim rozwijac swoje umiejetnosci lecz bez wlasciwego zrozumienia glownych zasad te formy sa bezuzyteczne.

Na swiecie jest niewielu mistrzow, ktorzy znaja, rozumieja i potrafia zastosowac te zasady w realnej walce

...tradycja stylu Siu Lam Weng Chun zaklada by "TRZYMAC SZTUKE W TAJEMNICY". Styl przekazywany byl tylko wsrod czlonkow najblizszej rodziny lub lub/i wybranych uczniow.

Ludzie Ci byli prawdziwymi wojownikami, pochodzili z zamoznych rodzin i byli dobrze wykasztaceni. Nikt nie potrzebowal zyc z nauczania sztuk walki ani nie osmielal sie uczyc publicznie. Taka sytuacja trwala az do wspolczesnych czasow.

...rodzina Weng Chun i Wing Chun to obecnie dwie odrebne galezie ale wywodzace sie z tych samych zrodel. Dawno temu incydent lub fakt historyczny sprawil, ze czlonkowie obu rodzin rozdzielili sie. Mogla to byc zdrada, przylaczenie sie do przestepczych organizacji, pojedynek mistrzow lub zacieta konkurencja na rynku sztuk walki.

...w dawnych czasach mistrzowie Siu Lam Weng Chun mieli wplyw na innych nauczycieli kungfu znanych z treningu takich stylow jak Hung Gar, Choy Li fut, Hung Kuen, Fu Jow czy innych.

Czesto zdarzalo sie, ze niektorzy z nich cwiczyli Weng Chun potajemnie po to, by ulepszyc swoje metody walki lub poprostu by miec sposob na pokonanie lokalnej konkurencji.

Niektorzy z nich posiadali nawet zainstalowanego typowego dla treningu Weng Chun manekina. Oto dlaczego w dzisiejszym swiecie sztuk walki mozemy znalezc wiele podobienstw w kazdym systemie.
Yarek

Oświecony

Podziękowania
-dane: 15
-otrzymane: 53

« Odpowiedz #2 : 14 Czerwiec 2010, 22:54:44 »

...w dawnych czasach mistrzowie Siu Lam Weng Chun mieli wplyw na innych nauczycieli kungfu znanych z treningu takich stylow jak Hung Gar, Choy Li fut, Hung Kuen, Fu Jow czy innych.

Czesto zdarzalo sie, ze niektorzy z nich cwiczyli Weng Chun potajemnie po to, by ulepszyc swoje metody walki lub poprostu by miec sposob na pokonanie lokalnej konkurencji.
znajac Cie troszeczke VingDragonie masz na to jakies dowody, chyba ze tym razem chcesz tylko sprowokowac, bo wnioskuje z Twojej wypowiedzi, ze Weng Chun bylo u podstaw wielu styli... a niby mial byc shaolin kung fu... pojawia sie pytanie wiec co bylo wczesniej jajko czy kura???
niby narodziny tych systemow, ktore wymieniasz, i yongchunu wypada na ten sam okres, wiec mozna przypuszczac ze jakies zwiazki pomiedzy mistrzami byly, ale czy Ty mowisz o poczatkach, czy tez o kolejnych pokoleniach, a jesli tak to powiedz cos wiecej, poniewaz rzuciles takim sobie haslem, ale prosze o uargumentowanie podstaw!!
pozdrowionka
VingDragon

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #3 : 15 Czerwiec 2010, 02:45:50 »

A no tak sie sklada ze mam. Nie prowokuje tu nikogo. Jestem w trakcie tlumaczenia materialow, ktore postaram sie opublikowac. Wnioski pozostawie kazdemu do przemyslenia.

poza tym -

czy Ty mowisz o poczatkach, czy tez o kolejnych pokoleniach

Mowie o pokoleniach ludzi, ktorzy zostali zainspirowani przez mnicha Chi Sim'a. To on wplywal na nich tak, ze tworzyli rozne style, (CLF, HG czy HK i inne)
Wengchun a wlasciwie jego proste zasady, stal sie wyjatkiem. Ten styl byl jak na owe czasy rewolucja wsrod tradycyjnych sztuk walk tak jak teraz jest z MMA kontra inne style.
Zasady i koncepcje walki, ze stylu Weng Chun oraz skutecznosc technik w konfrontacji ze "starymi" stylami spowodowala, ze mistrzowie tych ostatnich czesto adoptowali te zasady do wlasnych systemow.

Mistrzowie, Ci prawdziwi fajterzy w Weng Chun nie chetnie ujawniali swoje metody, ale czesto je sprawdzali z lokalnymi mistrzami szkol.
Yarek

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #4 : 15 Czerwiec 2010, 09:12:03 »

A no tak sie sklada ze mam. Nie prowokuje tu nikogo. Jestem w trakcie tlumaczenia materialow, ktore postaram sie opublikowac. Wnioski pozostawie kazdemu do przemyslenia.

cosik wiecej tutaj opiszesz, czy to tylko zapowiedz i mamy pokornie czekac az opublikujesz?? bo jesli tak, to moze napisz, a pozniej bedziemy mogli powrocic do tematu??
pozdr
VingDragon

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #5 : 15 Czerwiec 2010, 14:23:49 »

Yarek, znowu pobieznie czytasz moje posty. Poczytaj i przyjrzyj sie uwaznie, przemysl to co pisze.
Yarek

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #6 : 15 Czerwiec 2010, 14:32:22 »

Yarek, znowu pobieznie czytasz moje posty. Poczytaj i przyjrzyj sie uwaznie, przemysl to co pisze.
nie sadze ze pobieznie, tylko czekam na szczegoly! rzuciles haslem, probujesz "zaatakowac"/sprowokowac ludzi cwiczacych inne przekazy. Jak dobrze wiesz jestem ciekaw, interesuje sie troszke historie, czasem aktywniej czasem bierniej, ale... lubie znac podstawy takich wypowiedzi. chcialbym wiedziec na jakies podstawie to wypowiadasz
czy wiecie, ze wiekszosc technik i zasad walki ukrytych jest we wszystkich formach stylu Siu Lam Weng Chun.

chcialbym bys rozwinal to co piszesz, uargumentowal to, podal zrodla na korych sie opierasz, napisal cos wiecej, poprosze pana!!
VingDragon

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #7 : 15 Czerwiec 2010, 16:45:37 »

mam wrazenie, ze probujesz mi wcisnac, ze ja wysysam sobie wszystkie te historie z palca Uśmiech - nikogo nie atakuje / nie prowokuje, zle mnie odbierasz. moim celem jest spojrzenie na nasz system z innego punktu widzenia tak by moc samemu wyciagnac sobie wnioski. tak jak mowilem, jestem w trakcie tlumaczenia materialow, ktore rzecz jasna pochodza ze zrodel a nie z propagandowych informacji jakie serwuja nam liderzy roznych organizacji. tu powtarzam - historia jest bardzo wazna i dokladne jej studiowanie pozwala nam zroumiec co my wogole cwiczymy i jak powinno to wygladac. 
Yarek

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #8 : 15 Czerwiec 2010, 17:30:01 »

mam wrazenie, ze probujesz mi wcisnac, ze ja wysysam sobie wszystkie te historie z palca Uśmiech
nie nawet bym nie smial Mrugnięcie

tak jak mowilem, jestem w trakcie tlumaczenia materialow, ktore rzecz jasna pochodza ze zrodel a nie z propagandowych informacji jakie serwuja nam liderzy roznych organizacji. tu powtarzam - historia jest bardzo wazna i dokladne jej studiowanie pozwala nam zroumiec co my wogole cwiczymy i jak powinno to wygladac. 
zgadzam sie z Toba, co do tego punktu od samego poczatku, tylko rzuciles haslem "kontr-propagandowym" a ja z czystej ciekawosci, swiadom skomplikowanej histori i swiadom tego co cwicze, chcialbym sie dowiedziec wiecej. Wiec jesli mamy czekac, to poczekamy, tylko narazie nic poza kontr propaganda nie wnosisz, podwazasz, spekulujesz, a ja chcialbym cosik wicej, jakies podstawy.
pozdrawiam
VingDragon

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #9 : 15 Czerwiec 2010, 17:37:46 »

spoko, wszystko w swoim czasie
Yarek

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #10 : 15 Czerwiec 2010, 18:28:29 »

spoko, wszystko w swoim czasie
juz sie nie moge doczekac  Uśmiech
EdekP

Oświecony

Podziękowania
-dane: 21
-otrzymane: 32

« Odpowiedz #11 : 15 Czerwiec 2010, 19:25:05 »

...tradycja stylu Siu Lam Weng Chun zaklada by "TRZYMAC SZTUKE W TAJEMNICY". Styl przekazywany byl tylko wsrod czlonkow najblizszej rodziny lub lub/i wybranych uczniow.
Chciałbym dopytać o te tajemnice.
1) Po co tworzyć tajemnice skoro naucza się tylko zaufanych?
2) Co jest tymi tajemnicami?

Ogólnie chciałbym wiedzieć, co w yongchun uchodzi za tajemnice. Od jakiegoś czasu mam wrażenie, że „tajemnice yongchun” są powszechną wiedza gdzie indziej. I w drugą stronę – to, co „gdzie indziej” jest dla zaawansowanych – w yongchun jest przekazywane na pierwszych zajęciach.

VingDragon

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #12 : 15 Czerwiec 2010, 21:15:45 »

tajemnice sa wsrod ludzi zaufanych czyms normalnym, wiedza o co chodzi i trzymaja to dla siebie. to ludzie spoza kregu uwazaja te rzeczy za sekretne. wydaje mi sie, ze sekretne sa/byly nie tylko formy co ich zastosowania i praktycznosc w walce. te tajemnice, o ktore pytasz pochodza z doswiadczenia w walce i w wiedzy jak i jakie techniki i gdzie sie stosuje odpowiednio do przeciwnika. nie kazdy ze starych mistrzow chcial sie dzielic tak latwo, prawdopodobnie obawiajac sie sabotazu. przez lata trzymal ta wiedze tylko w rodzinie lub dla siebie by ostatecznie pod koniec swego zycia przekazac nastepnym i zaufanym pokoleniom. taka jest tradycja wengchun i ja na to nic nie poradze.

to co pokazal swiatu Yip Man i jego uczniowie to zaledwie polowa calosci. Ta pierwsza jest ogolnie dostepna, spopularyzowana i charakterystyczna, Ta druga natomiast powoli wychodzi z cienia. Osobiscie uwazam, ze aby powiedziec ze sie zna Yong Chun trzeba koniecznie poznac obie metody a zwlaszcza ich wspolna historie.

pionicki

Zaawansowany

Podziękowania
-dane: 4
-otrzymane: 3

« Odpowiedz #13 : 15 Czerwiec 2010, 23:59:47 »

dużo wody malo treści merytorycznej, ładna otoczke zbudowales pewnie zeby wzbudzic zainteresowanie, ale jak nie ma konkretow to zanteresowanie otoczka szybko spadnie
VingDragon

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #14 : 16 Czerwiec 2010, 03:10:49 »

hahaha, no ty chyba jestes spoza tego kregu Chichot pisalem kiedys na tym forum, ze nic nikomu nie wciskam na sile. nie podoba sie, nie czytaj albo daj ignora i sprawa zakonczona. kto chce ten skorzysta i sie dowie, kto nie chce nie musi. powtarzam - nic na sile.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: