Forum Wing Chun
09 Wrzesień 2010, 06:50:33 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Nie dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Witamy na Forum Wing Chun: forum dyskusyjnym dla osób uprawiających Wing Chun (詠春, Ving Tsun, Wing Tsun, Weng Chun, Yong Chun, Wing Tzun, Wing Tjun, Vinh Xuan etc.) oraz dla wszystkich zainteresowanych tym systemem kung fu. Celem forum jest jednoczenie osób ze wszystkich linii przekazu i umożliwienie wymiany informacji o tej chińskiej sztuce walki w przyjaznej i apolitycznej atmosferze.

Forum Portal Kalendarz Regulamin Szukaj Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy naprawdę w 3 lata można opanować cały Yong Chun - seminaryjnie  (Przeczytany 2292 razy)
lee73

Oświecony

Podziękowania
-dane: 75
-otrzymane: 11

« Odpowiedz #15 : 28 Styczeń 2010, 09:10:40 »

Podkreślam, że oferta kierowana jest do osób które nie są początkujące i miały kontakt z systemem. Od pierwszego bowiem spotkania ćwiczyliśmy sekcje chi sao i początkujący nie byłby w stanie nadążyć za grupą.....

No dobrą prosże zatem o komentarz do fragmentu z Waszej reklamy. Oto on:

Bez względu na Twój stopień zaawansowania czy przynależność do innych organizacji, możesz poznać wszystkie elementy i sekrety systemu WT. Seria Seminariów Klasy Mistrzowskiej stsrtuje już w listopadzie 2009r. Co miesiąc nauczana będzie kolejna część programu. Przez 3-4 lata uczestnicy seminariów poznają pełny system WT (formy, aplikacje, sekcje chi-sao i chi gerk, drewniany manekin, długi kij, noże motylkowe).

Posługując się prostą logiką wynika wg mnie ,że jeśli ćwiczyć może każdy bez względu na stopień zaawansowania, to brak jakiegokolwiek zaawansowania jest również akceptowalny. Poznawanie wszystkich elementów systemu łączy się, a w zasadzie powinien zacząć od nauki podstaw (jak napisałeś w ostatnim poście - Wy zaczęliście od chi sao - im daleko do podstaw Mrugnięcie ).
Jeśli to nie tajemnica, to miło było by przeczytać Wasz program - zakładam że taki istnieje już stworzony na cały okres reklamowanego szkolenia. Zapewne było by paru chętnych by tematycznie wybrać sobie kilka takich sem (chi sao, czy wolna walka czy inne elementy, którym poświęcone będą zajęcia) choćby tylko po to by zobaczyć jak się toi Was robi, porównać to z tym co sami robią etc.
Z niecierpliwością czekam na cały 3-4 letni program nauczania - bo musi taki być skoro chcecie się wywiązać ze zobowiązań. Każda inwestycja ma swój harmonogram którego terminowe wykonywanie powinno być przestrzegane Uśmiech - to tylko na marginesie bez cienia złośliwości

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji

Wing Chun Kung Fu Bydgoszcz
Akademia Sztuk Walki PAGODA
ul. Staszicia 4, sala LO nr 6
Real Wing Tsun

Początkujący
*

Podziękowania
-dane: 0
-otrzymane: 1

« Odpowiedz #16 : 28 Styczeń 2010, 10:10:30 »

Dla mnie ta logika jest inna. Brak jakiegokolwiek zaawansowania nie jest akceptowalny, gdyż w reklamie napisane jest: "Jesteś lub byłeś adeptem Wing Tsun (Wing Chun, Weng Chun, i in.)[...]?", czyli osoba, która nic nie wie na temat systemu WT nie jest adresatem oferty. Napisaliśmy "bez względu na stopień zaawansowania", żeby nazwa "Klasa Mistrzowska" nie wprowadziła w błąd, że czekamy na osoby, które posiadały lub posiadają stopień mistrzowski. Z drugiej strony, jeśli zgłosi się osoba z półrocznym doświadczeniem treningowym, czy nawet 3-miesięcznym, zostanie przyjęta na seminarium. Sifu Istvan Kun omawia tą kwestię w piątej części wywiadu, zamieszczonego na stronie www.realwingtsun.pl. Ponownie zapraszam do zapoznania się.

Na każdym seminarium jest nauczana jedna sekcja chi-sao, oraz jej programy i aplikacje. Trening typowo techniczny jest przeplatany sparingami, podczas których ćwiczymy zastosowanie poszczególnych kombinacji w walce (w stójce i w parterze). Po przerobieniu sekcji chi-sao chum kiu i biu tze, drewnianego manekina i chi-gerk przyjdzie pora na formy z bronią i ich programy. Ćwiczymy od piątku wieczorem do niedzieli wieczorem, łącznie 15 godzin.

Podstawowym założeniem seminariów Klasy Mistrzowskiej jest nauka pełnego systemu, a nie wybranych elementów. Na wybrane elementy zapraszam na seminaria zwykłe, organizowane trzy razy w roku. Jeśli interesuje Cię jedynie wybrany skrawek wiedzy, napisz do mnie maila, a ja poinformuję Cię, jak tylko będzie organizowane seminarium na wybrany przez Ciebie temat.

Jeszcze raz serdecznie zapraszam do wspólnych ćwiczeń na seminarium Klasy Mistrzowskiej. Uczestnictwo w jednym seminarium nie zobowiązuje do uczestnictwa w kolejnych. Nie zbieramy też opłat za cały okres z góry. Mamy otwarte podejście do wszystkich pasjonatów systemu, bez względu na wcześniej obraną drogę danego przekazu WT. Nie obawiamy się pokazać, jaki mamy poziom i metody nauczania, koncepcje, a nawet rejestrować to. Czyż nie o to chodzi w kung fu, żeby ćwiczyć, rozwijać się i poszerzać horyzonty?
lee73

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #17 : 28 Styczeń 2010, 14:24:37 »

Cóż widać tekst niewiele dłuższy niż zacytowana na wstępie reklama ale ileż wyjaśnia ew rzuca światło na pewne kwestie.
Jedynie do czego można przyczepić się, gdyż nie zostało zdementowane to słowa:

... i chcesz poznać ten system lepiej niż inni instryktorzy w ciągu całego swojego życia

Innymi słowy inni robią i uczą nie wiadomo czego i nieskończenie długi czas to im zabiera - jak widzę tego typu txt zapala mi się ostrzegawcza lampka. Oto znaleźli się jedyni nieomylni, mający receptę na całe zło i uczą tego błyskawicznie. A fe, nieładnie deprecjonować, w dodatku generalizując, osiągnięcia innych mistrzów/instruktorów/adeptów choćby i poświecili swej pasji (wing chun) całe swoje życie. A wystarczyło by tylko zamiast słów inni instruktorzy użyć niejeden instruktor i nie było zgrzytu.

No dobra skończę z mym malkontenctwem przecież i tak głownie piszę sam dla siebie (bez urazy dla tych którzy próbują reanimować to forum wraz ze mną i z pozdrowieniem dla tych, którzy tylko czytają bez odwagi wtrącenia swoich 3 groszy w jakimkolwiek temacie)

Real Wing Tsun

Początkujący
*

Podziękowania

« Odpowiedz #18 : 29 Styczeń 2010, 00:05:07 »

Nie uważamy się za nieomylnych, jedynie słusznych itp.. Nasz Sifu użył tego określenia z myślą o swoich przyjaciołach ze starego stowarzyszenia, którzy odchodzili od poprzedniego instruktora, gdyż po kilkunastu latach treningów wciąż nie widzieli kresu drogi. Nie mieli też żadnej informacji, ile czasu potrwa jeszcze ich nauka i ile będzie kosztować. Sifu Istvan nie ma w zwyczaju nikogo obrażać i z całą pewnością nie miał złych intencji używając tego zwrotu. Za nieścisłość - przepraszam.
lee73

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #19 : 29 Styczeń 2010, 10:08:55 »

Nie uważamy się za nieomylnych, jedynie słusznych itp.. Nasz Sifu użył tego określenia z myślą o swoich przyjaciołach ze starego stowarzyszenia, którzy odchodzili od poprzedniego instruktora, gdyż po kilkunastu latach treningów wciąż nie widzieli kresu drogi. Nie mieli też żadnej informacji, ile czasu potrwa jeszcze ich nauka i ile będzie kosztować. Sifu Istvan nie ma w zwyczaju nikogo obrażać i z całą pewnością nie miał złych intencji używając tego zwrotu. Za nieścisłość - przepraszam.

Sugerowałbym edycję txt reklamy na stronie  Mrugnięcie. W kwestii drogi .... cóż tajemnicy nie zdradzę stwierdzeniem, że ona nigdy się nie kończy, chyba że chodzi o subiektywne odczucie znajomości całego wing chun lub jednego z przekazów/odmian tego systemu.
Kwestii finansowych nawet nie będę poruszał, ale nadmiar, wysokość i różnorodność opłat powinno zastanowić każdego adepta lub choćby skłonić go zagooglowania z kim lub z czym ma doczynienia (ehh słynne opłaty za kolejne sekwencje chi sao czy inne wymysły by z nauki zrobić maszynkę do pieniędzy dla instruktora czy miszcza - pisownia celowa  Duży uśmiech)   

Pozdrawiam

Real Wing Tsun

Początkujący
*

Podziękowania

« Odpowiedz #20 : 29 Styczeń 2010, 12:04:04 »

(ehh słynne opłaty za kolejne sekwencje chi sao czy inne wymysły by z nauki zrobić maszynkę do pieniędzy dla instruktora czy miszcza - pisownia celowa  Duży uśmiech)   
Nie wiem, kogo nazywasz "miszczem", ale zanim kogoś obrazisz, zastanów się jakie masz do tego podstawy. Seminaria Klasy Mistrzowskiej nie są maszynką do zarabiania pieniędzy. Żaden instruktor, asystent czy uczeń nie był i nie będzie zmuszany do uczestnictwa w seminariach czy pobierania lekcji prywatnych. Każdy ma prawo wyboru, czy chce się uczyć dotychczasową metodą i tempem, czy chce to zrobić szybciej, wkładając więcej wysiłku we własny, dynamiczny rozwój. Taką samą szansę jak instruktorzy otrzymali także asystenci i uczniowie (pięciu moich uczniów uczestniczy w seminariach Klasy Mistrzowskiej), a także wszyscy chętni spoza stowarzyszenia, bez konieczności zmiany stowarzyszenia czy wnoszenia opłat członkowskich oraz z prawem rejestracji materiału. Pierwsze trzy seminaria kosztowały 50 euro, kolejne seminaria poświęcone sekcjom chi-sao włącznie z drewnianym manekinem to koszt 100 euro. Może to moja subiektywna ocena, ale mam wrażenie, że to atrakcyjne, uczciwe i przejrzyste zasady. Bez haczyków, sekretów, sztuczek.
lee73

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #21 : 29 Styczeń 2010, 16:50:54 »

Nie wiem, kogo nazywasz "miszczem", ale zanim kogoś obrazisz, zastanów się jakie masz do tego podstawy.

Cóż ja tylko odniosłem się do Twoich słów:

Nasz Sifu użył tego określenia z myślą o swoich przyjaciołach ze starego stowarzyszenia, którzy odchodzili od poprzedniego instruktora, gdyż po kilkunastu latach treningów wciąż nie widzieli kresu drogi. Nie mieli też żadnej informacji, ile czasu potrwa jeszcze ich nauka i ile będzie kosztować.

Oraz nawiązałem od obiegowej opinii o jednym z odłamów wing chun, gdzie uczestniczyć w zajęciach można było po zakupieniu pełnego stroju, dodatkowego ekwipunku, czy też bardziej zaawansowane zajęcia wiązały się ze zwiększoną opłatą (kolejne sekwencje chi sao czy co tam innego jakby to nie była część treningu za który wniesiono już opłatę podstawową). Naturalnie z tego co wiem wyciąganie kasy od adeptów było procesem rozłożonym w czasie tak, by zbyt szybko nikogo nie wystraszyć.
Zresztą sam sformułowałeś kwestię: ... wielu lat treningu , ... bez kresu drogi, ile potrwa nauka, ile będzie kosztować - zakładam że znasz ten mechanizm dużo lepiej niż ja, bowiem mnie znany jest on tylko z opowieści, zaś Twój Sifu i jego przyjaciele musieli się z tym zetknąć, skoro piszesz że wybrali odmienną drogę po tym czego doświadczyli.
Dla mnie sztuki walki  to żaden zbiór tajemnej wiedzy - to litry potu i godziny żmudnych ćwiczeń. Oczywiście przekazywana wiedza nie może być całkiem darmowa bowiem wówczas zbyt wielu tego nie szanuje. Ale w niektórych organizacjach myślą inaczej Uśmiech nie dociekam jednak szczegółów bowiem wszędzie zdarzają się zarówno pozytywne jak i negatywne przykłady.
pozdrawiam

lee

Początkujący
*

Podziękowania
-otrzymane: 0

« Odpowiedz #22 : 29 Styczeń 2010, 19:39:06 »

dołączam się do przedmówcy
Real Wing Tsun

Początkujący
*

Podziękowania

« Odpowiedz #23 : 30 Styczeń 2010, 13:42:18 »

Nadal podtrzymuję, że obrażanie kogokolwiek jest - jakby to ująć - nieeleganckie. Ja podałem suche fakty, bez wyciągania wniosków. Jeżeli są ludzie, którym odpowiada to o czym pisałeś, to ich wolny wybór i to też trzeba uszanować. W związku z tym, że są inne stowarzyszenia, każdy ćwiczący ma alternatywę kontynuowania drogi pod okiem innego instruktora. Skoro ćwiczy w stowarzyszeniu, na temat którego pisałeś i mu tam dobrze oraz go na to stać, to jego sprawa. Ale jak przeczyta, że napisałeś o jego instruktorze "miszczu", bo chciałeś wyrazić swoją opinię, to on zacznie wyrażać swoją o Twoim, a przy okazji jeszcze o Twojej rodzinie i się zacznie głupie szczekanie. Nie szkoda na to czasu?
lee73

Oświecony

Podziękowania

« Odpowiedz #24 : 30 Styczeń 2010, 16:59:44 »

Nadal podtrzymuję, że obrażanie kogokolwiek jest - jakby to ująć - nieeleganckie. Ja podałem suche fakty, bez wyciągania wniosków. Jeżeli są ludzie, którym odpowiada to o czym pisałeś, to ich wolny wybór i to też trzeba uszanować. W związku z tym, że są inne stowarzyszenia, każdy ćwiczący ma alternatywę kontynuowania drogi pod okiem innego instruktora. Skoro ćwiczy w stowarzyszeniu, na temat którego pisałeś i mu tam dobrze oraz go na to stać, to jego sprawa. Ale jak przeczyta, że napisałeś o jego instruktorze "miszczu", bo chciałeś wyrazić swoją opinię, to on zacznie wyrażać swoją o Twoim, a przy okazji jeszcze o Twojej rodzinie i się zacznie głupie szczekanie. Nie szkoda na to czasu?

Słusznie prawisz - dlatego warto się zastanawiać co, gdzie i o kim się mówi/pisze, czy czasem za bardzo się nie uogólnia ...

... i chcesz poznać ten system lepiej niż inni instryktorzy w ciągu całego swojego życia

Co zaś się ma piętnowania to uważam, że warto czasem podyskutować dlaczego ktoś robi tak skoro można inaczej. Zawsze sądziłem, że jeśli ktoś nie ma czegoś konkretnego do zaoferowania będzie wymyślał ile się da by tylko wyjść na tym jak najlepiej (finanse, hołdy i inne pokłony).
Proponuje pierwsze zdanie z poprzedniej wypowiedzi przeczytać jeszcze raz i ..... może przeedytować w końcu swoją reklamę, w której ubliżacie wielu mistrzom/instruktorom/adeptom, a którzy poświęcili tej pasji lwią część swego życia dbając (mniej lub bardziej udanie) o dalsze przekazywanie tej sztuki.

Przypominam, że właśnie m.in od tego rozpoczęła się ta dyskusja. Jak na razie brak harmonogramu zajęć - mam rozumieć, że takowego nie ma, a jednocześnie gwarantujecie:
ożesz poznać wszystkie elementy i sekrety systemu WT

Co miesiąc nauczana będzie kolejna część programu. Przez 3-4 lata uczestnicy seminariów poznają pełny system WT (formy, aplikacje, sekcje chi-sao i chi gerk, drewniany manekin, długi kij, noże motylkowe).

Korzystając z Twej tu obecności, to powiedz o jakim programie mowa w reklamie ?  O ile nie sprawi to Tobie problemu zdefiniuj mi, proszę, Wasze pojęcie pozna

Gregor

Początkujący
*

Podziękowania

« Odpowiedz #25 : 30 Styczeń 2010, 18:06:37 »

Witam

... no i robi się zupełnie niepotrzebna "przepychanka" a wystarczyło by przyznać się do niedomówienia, przeprosić za jak to sam
napisałeś "Real Wing Tsun" - "nieeleganckie" zachowanie z Waszej strony - ubliżanie ludziom (czyli potencjalnym klientom) i zmienić treść ogłoszenia.

Ciekawe co ludzie jeszcze wymyślą, cała wiedza szkoły średniej w jeden dzień a studia i licencjat w trzy?!

może w świecie sf jest to możliwe ale realnie...Co?

Nie mam zupełnie zamiaru nikogo obrażać ale czy naprawdę nie Widzicie w waszej reklamie nic złego? ... pozostawiam do przemyślenia

WWM - Wolna Walka Mieczem

Real Wing Tsun

Początkujący
*

Podziękowania

« Odpowiedz #26 : 01 Luty 2010, 11:11:08 »

Już pisałem o programie, ale skoro potrzeba jeszcze bardziej konkretnie, to proszę. Oto tematy poszczególnych seminariów:
- chi sao chum kiu - 7 spotkań
- chi gerk - 1 spotkanie
- chi sao biu tze - 4 spotkania
- drewniany manekin - 7 spotkań
- długi kij - 1 spotkanie
- noże motylkowe - 1 spotkanie

Pozostałe kwestie są omówione przez Sifu Istvana Kun w wywiadzie. Do zapoznania się z ich treścią zapraszałem już kilka razy i nie będę tego robił ponownie.
WingTsun Quen

Początkujący
*

Podziękowania

« Odpowiedz #27 : 21 Luty 2010, 20:40:41 »

Autor tego postu otrzymał oficjalne upomnienie.

WingTsun Quen, w swoim pierwszym poście świadomie złamałeś 2 pierwsze punkty regulaminu forum (zabronione jest wprowadzanie niezgody między osobami uprawiającymi Wing Chun i deprecjonowanie poziomu umiejętności osoby uprawiającej sztuki walki). Twoje wiadomości będą poddane moderacji i pojawią się na forum dopiero po zaakceptowaniu przez administratora.

Treść wiadomości została usunięta po zgłoszeniu skargi przez użytkownika mii. Wszelkie wiadomości obrażające jakąkolwiek osobę lub wprowadzające niezgodę między ćwiczącymi WIng Chun będą usuwane lub moderowane.
baszab

Początkujący
*

Podziękowania
-otrzymane: 4

« Odpowiedz #28 : 21 Luty 2010, 22:31:21 »

No i mamy kolejną wojenkę ...
Tylko mam jedną prośbę, jak już coś piszecie to piszcie po polsku.
A zanim nastąpią słowne potyczki to proponuję odwiedzenie 20 marca Łodzi, będzie okazja porównać techniki ...
mii

Początkujący
*

Podziękowania
-dane: 1

« Odpowiedz #29 : 22 Luty 2010, 12:16:21 »

...

3 seminaria Master Class Sifu Istvana Kun już za nami. Relacje i klipy można znaleźć na stronach internetowych:

www.realwingtsun.pl
www.realwingtsun.org
www.realwt.pl
Strony: 1 [2] 3 4 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: